torstai 9. heinäkuuta 2009

Ars Magican Sima

Keväällä löytämääni keskiaikatyylisen siman reseptiä oli pakko kokeilla. No onneksi koemaistajia oli tiedossa poikien pelin tullessa ajankohtaiseksi. Tämä sima ei siis ole mitään nopeatekoista eikä sovi perheen pienimmille, mutta lopputulos kyllä palkitsee tekijän.

HUNAJASIMA

4 kg hunajaa
3-4 reilua kourallista Early Gray -teetä
2 tl muskottipähkinää jauhettuna
2 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua mustapippuria
reilu kourallinen kuivattuja mesinangervon kukkia ja vadelmanlehtiä
hiivaa (mielellään oluthiivaa)
30 l Vettä

Valmistus aloitetaan liottamallla 2 kg hunajaa kuumaan veteen ja sen jäähtyessä keitetään kuivista makuaineista liemi. Eli mausteet ja yrtit kattilaan ja keitellään puolisen tuntia niin, että maut varmastikkin ovat irronneet. Kaadetaan kumpikin liemi käymisastiaan ja huuhdellaan sekä liotusastia että kattila puhtaalla vedellä käymisastiaan. Tämän jälkeen täytetään puhtaalla vedellä siten, että astiaan tulee tasan 20 litraa vettä. Kun neste on jäähtynyt 30 asteiseksi, voi mukaan lisätä hiivan. Nyt vain kansi kiinni ja odottelemaan jatkoa.

Parin viikon, tai meidän tapauksessamme viikon jälkeen, liotetaan kilo hunajaa ja lisätään se käymisastiaan, ja samalla täytetään astia siten, että nesteenmäärä on nyt 25 litraa. Tämän jälkeen odotellaan taas viikko ja toistetaan hunajan lisäys siten, että astiaan tulee täydet 30 litraa nestettä. Jatketaan viikon verran käymisen seuraamista, jonka jälkeen voidaan alkaa suunnittelemaan lappoamista.

Lappoamisen yhteydessa sima kannattaa siiviloidä, sillä sakkaa ja muuta mujua on runsaasti. Siivilöintiin voi käyttää joko teesiivilää pelkiltään tai hiukan isompaa siivilää ja sideharsoa, jolloin pienemmätkin roskat jäävät kiinni. Meillä siivilöinti tapahtui tuon "siivilä ja sideharsoa" -keinon avulla. Totesimme, että mesiangervon takia sima värjää puuvillateksitiilin keltaiseksi, joten kannattaa valita joko värjäytymistä kestävä harso tai sitten värjätä koko liina. Keltainen ympyrä keskellän näyttää hiukan hassulta.

Sima voidaan pullottaa mielellään ainakin 2 litran astioihin, joiden korkkia ei laiteta ihan kiinni, sillä muuten pullot alkavat näyttämään pyöreiltä sammakoilta hyvin nopeasti ja seurauksena on vaivalla tehdyn aineen roiskahtaminen pitkin seiniä. Pullotuksen jälkeen sima viedään viileään ja annetaan rauhoittua pari päivää, jonka aikana loppu hiiva laskee astioiden pohjalle.

Sima on parhaimmillaan pari viikkoa pullotuksen jälkeen, sitten se menee "yli".

Alkuperäinen resepti on otettu Elävä Keskiaika ry:n sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti