Tuohon poikien Ars peliin liityen yhden pelipäivän teema oli keskiaikainen ruoka. Siitä jo aikaisemmin postasin illallisen ruokalistan ja pari siihen liittynyttä reseptiä, mutta mainitsematta jäi muu päivän ruokailu. Päivä alkoi aamupalalla, joka teemaa noudattaen oli uunissa haudutettu ohrapuuro ja sen seurana paistettua pekonia. Yhdistelmä aiheutti suuria kysymyksiä ja ihmetystä, mutta maistui yllättävän hyvälle. Pekonin suolaisuus täydensi hyvin uunipuuron luontaista makeutta. Lounaaksi pelaajille tarjosin Sipulisen papukeiton, jota terästin savuluilla. Resepti löytyi Auri Hakomaan ja Jukka Blomqvistin kirjoittamasta "keskiajan keittiön salaisuudet" -kirjasta. Alkuperäinen resepti löytyy nimellä: Pakanain sipulinen papusoppa. Koska seurueemme käsitti seitsemän henkeä, tuplasin keiton reseptin ja lisäsin siihen savuluita. Luiden lisäyksen takia keitto muuttui ihanan savuisen makuiseksi ja toi tuoksultaan mieleen kotoisen hernesopan. Alla oleva resepti on yksinkertainen ja se riittää hyvin neljälle hengelle.
SIPULINEN PAPUSOPPA TERÄSTETTYNÄ SAVULUILLA
250 g kuorittua ja viiipaloitua keltasipulia
100 g pestyä ja viipaloitua purjoa
100 g kuivia valkopapuja
200 g savuluita
6 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
2 dl hyvää kana- tai vasikanlientä (vettä)
2 dl mantelimaitoa tai muuta suurustetta
1 dl valkoviiniä
suolaa
4 siivua paahdettua vaaleaa leipää
Liota papuja haaleassa vedessä kolme tuntia. Valuta siivilässä. Pane pavut kattilaan veteen. Hauduta pavut kattilassa puolikypsiksi. Valuta siivilässä. Kuullota sipuli ja purjosuikaleet oliiviöljyssä kattilassa. Älä kuitenkaan ruskista. Lisää liemi, tai meidän tapaukssamme vesi, ja viini. Kiehauta ja lisää esikeitetyt pavut. Anna keiton hautua pari tuntia välillä sekoittaen. Lisää savuluut ja hauduta keitosta vielä noin tunti. Kun sipulit ovat hautuneet makeiksi ja pehmeiksi, lisää mantelimaito. Keitä vielä hetki ja tarkista maku sekä papujen kypsyys.
Pane paahdettu leipäsiivu tarjoiluastian pohjalle ja kaada kuuma keitto päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti