lauantai 21. joulukuuta 2013

joulu karkkeja

Pitkän hiljaiselon jälkeen jotakin elon merkkejä täältäkin. Joitakin tekstejä on varastossa odottamassa julkaisua. Mutta eiköhän tilanne taas tästä parane.

Mutta nyt toivottuna joitakin  karkki reseptejä jotka sopivat jouluun.  Osa on itse hyväksi havaittuja ja osa on muiden minulle kantamista makeisista kyseltyjä reseptejä. Resptien yhteydessä on tarvittaessa mainittu se alkuperäinen lähde. Joka hämmästyttävän usein on näyttää olleen Alkon etiketti lehti. Tämän samaan teemaan sopii myös jo aikaisempi reseptini Ällöpaloista.


Mutta ensimmäiseksi se omani tai no tämänkin alkuperä taitaa juontaa juurensa sinne etiketin suuntaa.

Amaretto suklaa luumut

Tarkkoja määriä en ole tähän kirjoittanut koska niitä nyt en millään muista mutta jokainen voi ohjetta soveltaa oman makunsa mukaan.  Suluissa on viitteelliset ohjeet. Näistä voi tehdä myös alkoholitomia lapsille sopivia versioita jättämällä tuon marinoinnin väliin.

Kivettomiä luumuja (pussillinen)
Marsipaania            
Tummaa suklata       (200g)    
Amarettoa                 (0.5dl)

Avaa luumu ja täytäs sin sisus suurin piirtein luumun kiven kokoisella marsipaani pallolla. Kun tämä on tehty kaikille luumuille niin laita ne tiivis kantiseen astiaan ja kaada sekaan sopiva määrä Amarettoa ja annetaan maustua vähintään tunnin verran. Likööriä ei kannata laittaa liikaa sillä tarkoitus ei ole tehdä hilloa vaan vain antaan luumuille hiukan makua. Tavalliselle pussillislle luumuja riitänee noin puolidesiä likööriä. Tämän vaiheen voi myös jättää tekemättä ja siirtyä suoraa seuraavaan jolloin saa alkoholittomia versioita. Sulata tumma sulkaa vesi hauteessa. Tarkoituksiena on seuraavaksi kuorruttaa luumut kokonaan suklaassa siistimmän jäljen saa kastamalla ne yksitellen sulaan suklaaseen vaikka hammastikkua apuna käyttämällä.
Sulkaan ollessa vielä sulaa voi pallukoiden päälle ripotella koristeiksi esin kaakao jauhetta tai muita koristeita. tässä kohtaa vain oma mielikuvitus on rajana.

Amareton voi todennäköisesti korvata porviinillä tai jollakin muulla omaan makuun sopivalla liköörilä. silloin kuitenkin kannattaa miettiä sopiiko marsipaani samaan yhdistelmään.

Suukot Dr Oetkerin mukaan (12kpl)

Näitä sain eräältä ystävältäni lahjaksi parisen joulua sitten. Resepti on käsittääkseni saman mutta merkki uskollisuus ei ole pakollista.

3 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
1 tlrAromia valinnan mukaan
(1/4 tl  Elintarvikeväriä)
12 Marie-keksiä
200 g suklaata
Koristeluun:  koristerakeita
 
Rommi-vaniljapusut
1/2 tl Dr. Oetker Rommiaromia
1/2 tl Dr. Oetker Vanilja-aromia
Dr. Oetker Talvikoristerakeita


Sitruunapusut
¼ tl Dr. Oetker Keltaista elintarvikeväriä
1 tl Dr. Oetker Sitruuna-aromia
Dr. Oetker Aurinkoströsseliä

Minttupusut
¼ tl Dr. Oetker Sinistä elintarvikeväriä
½-1 tl Dr. Oetker Piparminttuaromia
Dr. Oetker Karamelli-koristerakeita

Arrakkipusut
1 tl Dr. Oetker Arrakkiaromia
Dr. Oetker Suklaanmakuista strösseliä

Mansikkapusut
1/4 tl Dr. Oetker Punaista elintarvikeväriä
1/2 tl Dr. Oetker Vanilja-aromia
Dr. Oetker Mansikanmakuisia koristerakeita

Vaahdota valkuaiset ja puolet sokerista sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää aromi ja väri sekä vähitellen loput sokerista. Vatkaa koko ajan  niin kauan, että vaahto pysyy pursotettaessa muodossaan.
Pursota vaahto keksien päälle. 
Kypsytä pusuja n.10 minuuttia 150 asteisen uunin alatasolla.
Sulata suklaa vesihauteessa ja kasta pusut varovasti suklaaseen. 
Koristele Dr. Oetker koristerakeilla.

Vinkki: Mihin tahansa pusuvaahtoon voit halutessasi sekoittaa myös kookoshiutaleita (n. 1dl).


Vaahterasiirappi-pähkinäfudget 

Tämäkin resepti on ystävieni minulle tarjoama etiketti lehdestä löydetty herkku pala. 
 35 annosta 
2 dl macadamia- tai pekaanipähkinöitä tai molempia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 dl makeutettua tiivistemaitoa
1 dl vaahterasiirappia
50 g voita
1/4 tl suolaa
4 dl valkoisia vaahtokarkkeja
300 g valkosuklaata paloina

Vuokaan
1 rkl sulatettua voita


 Pane uuni lämpiämään 160 asteeseen. Muotoile kaksinkertaisesta foliosta 20 x 25 cm:n vuoka, jossa on noin 3 cm:n reunat. Nosta vuoka leikkuulaudalle ja voitele se voisulalla.
Paahda pähkinöitä uunin keski-tasolla leivinpaperin päällä noin 6 minuuttia. Nosta pähkinät pois kuumalta pelliltä.
Mittaa sokerit, tiivistemaito, vaahterasiirappi, voi ja suola pinnoitettuun kattilaan. Kiehauta sokeri-maitoseos ja anna sen poreilla matalalla lämmöllä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä.
Mittaa vaahtokarkit tiiviinä mittoina toiseen kattilaan ja sulata ne pehmeäksi massaksi koko ajan sekoittaen.
Lisää kuuma vaahtokarkkimassa sokeri-maitomassaan. Lisää suklaa paloiteltuna. Nosta kattila lämpimälle levylle ja sekoita massa tasaiseksi. Kääntele pähkinät joukkoon.
Kaada massa foliovuokaan ja levitä. Tasoita pinta veitsellä. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Muotoile vuokaa tarvittaessa massan jähmettyessä.
Nosta tuorekelmulla peitetty vuoka jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Siisti jähmettyneen fudgen reunat terävällä veitsellä ja paloittele 35 palaan.
 Makeiset säilyvät jääkaapissa reilun viikon.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti